luni, 1 mai 2017

Despre terapiile energetice pe intelesul tuturor



Cum functioneaza terapiile energetice?

Conform Medicinii Chineze si Ayurveda organismul are 12 meridiane  energetice principale si doua meridiane neutre.Exista de asemenea trei canale energetice. Acestea conduc diferite tipuri de energii la organe sau tesuturi.

Organele interne pot fi depozitare , producatoare sau conducatoare de energii. Glandele cu secretie interna dau hormonii necesari transformarilor biochimice si echilibrelor interne. Structura sistemului nervos asigura feed backul pentru informatii comenzi. Intreaga structura a aparatului circulator pompeaza si absoarbe pentru reciclare  sangele incarcat cu fluide astrale, substante organice si anorganice din trupul fizic si mai ales din creier –instrumentul perfect  al spiritului , atat de necesar conducerii vietii din biocampul omului. 

In sanatate exista cauze: fizice, sufletesti si spirituale si remedii pe masura. Exista energia aerului, a apei, a focului si a a pamantului care circula prin sange si o sursa de energie universala  , prana, Qi, sau forta vitala care circula prin meridianele si canalele retelei energetice si prin sange. 

Energia vitala strabate niste trasee foarte precise , care se unesc  la insertia unor retele nervoase si circulatorii ale fiecarui organ , aparat si care sunt capetele meridianelor energetice . Acestea sunt in stransa legatura cu caile sistemului nervos autonom si a celui circulator  care au legaturi cu toate organele , ganglionii si orice parte a corpului.

Invatand sa echilibram toate aceste forte si energiile lor , sa stimulam meridianele energetice vom putea influenta toate organele trupului fizic. In 24 de ore fort a vitala circula prin tot corpul , prin toate organele si straturile energetice ale biocampului.Energia se deplaseaza de la un meridian la altul transmitand forta vitala.

Dezechilibrele gandirii si cele emotionale , fizice si spirituale pot stanjeni fluxul energetic ducand la aparitia unor afectiuni. O problema de nesanatate a unui organ poate bloca un meridian , dupa cum blocajul unui meridian poate afecta organul urmator din traseu.
Spuneam ca exista trei canale energetice energetice care sunt orientate vertical si strabat coloana vertebrala : unul din maduva spinarii care se numeste SUSHUMNA  si doua care se incolacesc ca niste serpi in jurul chakrelor , a portilor de vibratie tot de-a lungul coloanei vertebrale numite IDA(-) SI PINGALA(+). 

Ida si Pingala se rasucesc in jurul chakrelor (porti de vibratie) conducand energile (-) si (+) catre cap , asigurand amestecul energiilor venite de jos(planetare si solare ) cu cele venite de sus (cosmice si divine ). 

Remarcam legatura aparatelor , a sitemelor si a organelor prin meridiane energetice  si prin canale energetice. Omul nu este numai o masina vie cu sistem nervos , sistem osos , circulator , ganglionar,etc. El este spirit, suflet si trup si este legat la infoenergiile si fluidele cosmice si divine prin canalul sau de lumina. 

Coloana vertebrala a trupului omenesc reprezinta suportul campului bio-electro-magnetic , capul fiind considerat nordul si capatul de jos al coloanei vertebrale fiind considerat sudul.
Cea care poate distruge armoniile si echilibrul inscris in programul de functionare este mintea omului , ratiunea. 

Terapia meridianelor este straveche , stiintifica si holistica.
Cele 14 meridiane energetice sunt denumite dupa numele organului sau sistemului cu care are stransa legatura. 

Douasprezece strabat fiecare parte a corpului  iar celelalte doua se afla pe linia mediana , numite meridiane lungi. Fiecare meridian are un punct de plecare si unul final. Punctul final al unui meridian este legat de punctul de plecare al urmatorului meridian , realizandu-se o retea prin care energia vitala curge mereu, avand un caracter circular. Dupa un ciclu complet, reintra in primul meridian din nou. 



Ele leaga exteriorul corpului cu interiorul sau, partea superioara cu partea inferioara, cat si toate organele interne.

In medicina chineza energia are natura unica si este numita Qi. Chiar daca e unica, manifestarile in interiorul oricarui sistem poate avea doua sensuri Yin si Yang.

Yin este energia de natura feminina care hraneste , cladeste , construieste , repara sistemul
Yang este energie de natura masculina , expansiva  care are legatura cu manifestarea actiunii in exterior, modificarea mediului in care acea energie se manifesta
Yin este concentrata, rece , imploziva
Yang este calda, expansiva.
De ce este important sa existe un echilibru perfect intre yin si yang?
In cazul in care avem prea multa energie Yin, corpul devine inactiv, acumuleaza,obezitatea fiind una din manifestari.
Daca avem  prea mult yang, consumul domina manifestarea si atunci avem un deficit energetic.
La baza terapiei meridianelor sta conceptul de polaritate : magnetic pozitiv yang si magnetic negativ yin. 


In lumea materiala cand straturile cu polaritati magnetice yang si yin se misca , se freaca intre ele, rezulta electricitatea. Electricitatea este bipolara. Polul electric pozitiv este yang, polul electric negativ este yin. De aceea se spune ca ceea ce este pozitiv este barbat, yang si ceea ce este negativ este femeie, yin.Intr-un cuvant ceea ce se cunoaste ca yin si yang sunt acele polaritati magnetice ale corpului nostru care sunt strans unite si despre care se spune ca sunt electromagnetice. Dupa cum interactioneaza aceste sarcini in organismul nostru se determina propriul mod de manifestare  de la o zi la alta. Yin si Yang sunt forte opuse , care se atrag si formeaza un intreg. Ele exista simultan si influentarea lor benefica produce armonie iar influentarea lor deficitara produce dizarmonie. 


Daca sistemul este in echilibru, nu sunt probleme si restrictii in curgerea energiei si actiunea sa, deci nu sunt probleme cu sanatatea.

Fiecare meridian Yin si organele sale formeaza un cuplu cu un meridian Yang si organele sale. Energiile curg de-a lungul unui meridian pana ajung la capatul lui dupa care parcurg meridianul pereche.


Meridianele formeaza urmatoarele perechi:
YIN;      Plamani,           Splina,  Inima,                     Rinichi,               Pericard,        Ficat
YANG: Intestinul gros, Stomac, Intestinul subtire,Vezica Urinara, Trei Focare, Vezica Biliara


De exemplu:

 Meridianul Plamanului care influenteaza plamanii, simtul mirosului, sinusurile ,secretia de mucozitati, pielea. Boli ce reflecta dezechilibrul: tuse cronica, afectiuni ale pieptului, dificultati de respiratie, dureri de gat, astm.Polaritate : Yin(-)Culori : alb si albastru

Meridianul Intestinului gros : influenteza intestine, sinusuri, secretia de mucozitati in digestive , simtul mirosului, nasul.
Boli ce reflecta dezechilibrul : dureri abdominale , constipatie, febra , dureri de dinti, diareea si dureri de gat. Polaritate Yang(+)Culori :alb si galben

Meridianul stomacului: influenteaza stomacul, sistemul digestive, vederea, simtul gustului, menstruatia , genunchii , producerea salivei.
Boli ce reflecta dezechilibrul : dureri generale intestinale, voma , dureri de genunchi, dureri de stomac,gastrite, indigestie.
Polaritate Yang (+). Culoarea : galbena